Publikováno

Zelené potraviny

Petra Blechová

Chlorella

Chlorella pyrenoidosa je
sladkovodní jednobuněčná řasa známá od roku 1890. Objevil ji
vědec M. W. Beijerinck. Řasa kulovitého tvaru na naší planetě
údajně přežívá již 2,5 miliardy let.

Chlorelle se přezdívá také
přírodní antibiotikum. Díky látce chlorellin má totiž výrazné
antibakteriální účinky. Běžně se užívá ve formě tablet. K
sehnání je ale i kosmetika z chlorelly. Obsahuje růstový faktor
CGF, který podporuje buněčný růst. Tato složka má vliv na
posílení organismu. Další složkou je chlorofyl, který se podílí
na zlepšení krevního obrazu. Také urychluje hojení ran a
zabraňuje zánětům. Chlorella obsahuje dvakrát více bílkovin
než luštěniny – z 60 % ji tvoří rostlinný protein. V chlorelle
se nachází také některé vitamíny a minerály. Je bohatá na
vitamín A, H, D, C a vitamíny skupiny B. Z minerálů obsahuje
železo, zinek, fosfor nebo hořčík. Chlorella obsahuje i takzvaný
tryptofan, látku, ze které se syntetizuje serotonin – známý to
hormon štěstí.

Ječmen

Ječmen mnozí z vás
ochutnali jen v podobě chleba, krup, vloček nebo piva. Ječmen
patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v
čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v
prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. Na naše území
přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před
pěti tisíci lety.

Mladý ječmen

Myslíte, že je ječmen jen
obyčejné obilí? Ale kdepak. Všimněte si, jakou má v sobě
obrovskou sílu a potenciál, vyrostou po něm velká zvířata, jako
je například kůň. Ječmen má nejvyšší hodnotu pro lidský
organismus, kdy začíná vytvářet zelené lístky.

Když mladý ječmen roste,
získává obrovské množství živin a energie ze země, vody,
vzduchu a slunce. Zelený ječmen díky tomu obsahuje velké množství
vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin,
antioxidantů, enzymů, chlorofylu a dalších živin ve formě,
kterou naše tělo dokáže velmi dobře vstřebat a využít.

Mladý ječmen působí
zásadotvorně a upravuje tak pH vnitřního prostředí těla.
Zlepšuje krevní obraz, zpomaluje buněčné stárnutí, je
prospěšný při zácpě, kožních problémech a chudokrevnosti.
Podporuje imunitu, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru a
cholesterolu, snižuje únavu, urychluje hojení. V období
těhotenství a kojení se také pití zeleného ječmene doporučuje.

www.altere.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *